Oświadczenie Janusza Palikota ws. odejścia posłów

Przewodniczący Twojego Ruchu Janusz Palikot na specjalnie zwołanej konferencji prasowej odniósł się do odejścia z klubu TR kilkunastu posłów.

Wraz z liderem Twojego Ruchu na konferencji pojawiło się 15 posłanek i posłów, aby pokazać, że pogłoski o śmierci klubu TR są mocno przesadzone. – To są najlepsi ludzie, jakich Ruch Palikota, a ostatnio Twój Ruch, wprowadził do polskiej polityki. To są ludzie, którzy wybrali ideę państwa nowoczesnego, przyjaznego i świeckiego, którzy zdecydowali się trwać przy tej idei i programie, niezależnie od zewnętrznych okoliczności i trudności – powiedział przewodniczący Twojego Ruchu.
Janusz Palikot podkreślił, że jego klub złożył ponad 100 projektów ustaw, zainicjował też debatę o kwestiach, o których nikt w Sejmie nie miał odwagi wcześniej mówić. Lider Twojego Ruchu powiedział, że odejście posłów daje możliwość nowego otwarcia, przedstawienia nowego planu działania TR. – Jestem przekonany, że nasze działanie przez następne 14 miesięcy doprowadzi do sytuacji, w której państwo będziecie przekonani, że ta restrukturyzacja, która ma teraz miejsce i która dla niektórych jest odczytywana jako coś złego, będzie odebrana jako dobre, mądre i długofalowe działania – podsumował Janusz Palikot.
Lider Twojego Ruchu odpowiadając na pytania stwierdził, że dziwi go fakt niechęci do współpracy byłych już członków klubu z Markiem Siwcem i Robertem Kwiatkowskim. Jak sam podkreślił, obaj panowie zostali wybrani do Zarządu Krajowego przez działaczy Twojego Ruchu. Jednocześnie przewodniczący TR nie obawia się o przyszłość klubu. – To bardzo skonsolidowana grupa, bardzo spójna w przekazie. […] Gdybym przestał wierzyć w ideę nowoczesnego państwa, w przemianę państwa, to nie byłbym już w polityce.
– Nam nie jest lekko. Gdybyśmy chcieli uprawiać politykę przypodobywania się to czy stawialibyśmy sprawę świeckiego państwa? Czy w sprawach gospodarki narażalibyśmy się dużym koncernom, proponując ogromne zmiany w dziedzinie małych i średnich przedsiębiorstw? Nasze wszystkie wybory są ideowe, twarde, trudne, ale jesteśmy przekonani, że one zmieniają Polskę na lepszą. […] Dla niektórych ważniejsze jest bycie posłem, wynik w sondażach niż idee i program – podsumował Janusz Palikot.
Całość konferencji do obejrzenia poniżej:

Polityka plików „cookies”: korzystając ze strony Twój Ruch akceptujesz zasady zawarte w niniejszej polityce prywatności: Po co nam cookie? Cookies używamy w celu optymalizowania korzystania ze stron www oraz również w celu gromadzenia danych statystycznych/analitycznych, do identyfikowania sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych. Dane te dają możliwość ulepszania funkcjonalności, struktury i zawartości stron www, oczywiście z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików cookies są zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych akcji na rzecz użytkownika. Dane zawierające informacje osobowe są zaszyfrowane, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Akceptowanie plików cookies nie jest obowiązkowe! Możesz samodzielnie zmienić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w Twoim urządzeniu.Twój Ruch nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są na naszych stronach Zaufani Partnerzy Korzystając ze strony możesz otrzymywać pliki cookies pochodzące od Zaufanych Partnerów. Mogą oni korzystać z plików cookie do celów reklamowych, analitycznych i statystycznych. Strona wykorzystuje oprogramowanie analityczne od Zaufanych Partnerów (Google Analitics, Facebook), zamieszczając w urządzeniu końcowym Użytkownika kody umożliwiające zbieranie danych o nim. Twój Ruch